Stop jezelf te vergelijken met andere ondernemers

Stop jezelf te vergelijken met andere ondernemers

Het is heel makkelijk en oh zo verleidelijk om jezelf constant te vergelijken met andere vrouwelijke ondernemers. Hun website is zo mooi en professioneel, ze hebben hun diensten en producten helemaal op de rit en hun visual branding ziet eruit alsof ze er jaren over hebben nagedacht.

Jij daarentegen weet niet waar je moet beginnen en bent al blij als je 1 keer per week een post op de social media platformen geplaatst hebt! Of dat helemaal conform jouw huisstijl is en jouw brand uitademt zodat je herkenbaarheid opbouwt en daarmee nieuwe klanten kunt aantrekken. Uhm.. dat is de volgende horde die je nog moet nemen!

En wat te denken van die ondernemer die duizenden volgers heeft. Dat gaat jou toch nooit lukken! Of degene die de mooiste videos maakt en je elke keer pijnlijk herinnert aan het feit dat je daar toch ook eens een keer aan moet beginnen? Maar waarmee dan? Webinars, YouTube tutorials, Periscope uitzendingen, Facebook Live, Blab.im of toch maar een Google Hangout? Keuzes, keuzes en ondertussen blijf je kijken en lezen wat andere ondernemers doen en zakt de moed je steeds verder in je laarzen.

Het (kunst)gras is altijd groener aan de overkant

Vaak begin je met het nemen van een paar stappen – al dan niet zoals besproken met iemand die je adviseert – en dan…. gebeurt het! Je stopt heel even om op adem te komen en kijkt om je heen wat anderen doen of leest die ezine van die ondernemer die je volgt deels uit bewondering en deels uit ‘good old’ jaloezie… NIET DOEN! Want exact op dat punt ga je van de rails af! Er is namelijk ALTIJD iemand die meer weet dat jij of meer klanten heeft of een mooiere website of meer dit of meer dat. Het is feitelijk een wedstrijd die je nooit zult kunnen winnen, dus daar ga je dan toch niet aan beginnen?

Stop jezelf te vergelijken met andere ondernemers in 6 stappen | Boosting Your Brand™Het aloude spreekwoord: “Het gras is altijd groener aan de overkant” ken je waarschijnlijk maar al te goed. In mijn eigen ervaring en die van mijn klanten – allen vrouwelijke ondernemers in verschillende stadia van hun business – zorgt ‘vergelijkeritis’ voor stress en vaak stilstand in hun bedrijf. En dan heb ik het nog niet eens over de vermindering van eigenwaarde die het teweegbrengt… Het gevoel van “ik ben niet goed genoeg”, “ik kan dit niet” en “ik word nooit zo goed of succesvol als zij is” ontstaat of wordt verder bevestigd. In deze tijden van online marketing en iedereen die hun succesvolle leven of business online laat zien is het erg eenvoudig om verblind te worden door de groenheid van het (kunst)gras van iemand anders…

Verstandelijk begrijp je maar al te goed dat deze mindset contra-productief is voor succes en dat je je eigen pad moet volgen. Echter jouw eigen innerlijke ‘gremlin’ verhindert je nog te vaak om dit ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Ook ik krijg nog af en toe nog een bezoekje maar ik heb inmiddels de tools en de strategieën geleerd om heel snel weer mijn focus te hervinden en me niets aan te trekken van mijn innerlijke ‘gremlin’. “Don’t give it water or it will become a monster”. Iedereen die de film heeft gezien weet wat ik hiermee bedoel 😉 Hetzelfde principe geldt hiervoor!

Je moet er nu echt voor eens en altijd mee stoppen! Hieronder beschrijf ik de beloofde 6 stappen hoe dat ook daadwerkelijk te doen! Succes!

gold star bullet 30x30Stap 1 : Geniet van je reis als ondernemer

Besef dat ondernemerschap een reis is en dat we allemaal op verschillende locaties zijn. Iedereen start ergens en anderen zijn al bijna op hun eindbestemming aanbeland. Ergo vergelijk jouw Hoofdstuk 1 niet met iemand anders zijn Hoofdstuk 23! Toen ik deze les geleerd had kreeg ik ineens ontzettend veel rust in mijn hoofd en werd ik als reactie daarop ontzettend creatief en productief. Go figure!

gold star bullet 30x30Stap 2 : Focus op jouw unieke kwaliteiten

Veel vrouwelijke ondernemers denken dat ze de groep moeten volgen om succesvol te zijn. Wat ‘in’ is en wat iedereen doet dat werkt waarschijnlijk dus ga ik dat ook doen. FOUT! Juist je eigen pad volgen en dicht bij je unieke zelf blijven zorgt voor je onderscheidende karakter. Zorg dat je meer van jezelf in je marketing brengt.

gold star bullet 30x30Stap 3: Vier al je successen!

Stop jezelf te vergelijken met andere ondernemers in 6 stappen | Boosting Your Brand™Zorg ervoor dat je geniet van AL je successen. Verwen jezelf (en je team) met iets leuks na die launch waar je zolang aan gewerkt hebt, ongeacht of zich iemand heeft ingeschreven of niet! Je kunt je materiaal of marketing verbeteren zodat de volgende launch wel deelnemers aantrekt maar het moment na je eerste launch komt nooit meer terug. Geniet van de genomen actie en jouw doorzettingsvermogen die ervoor heeft gezorgd dat die launch er überhaupt geweest is! Wees trots op jezelf èn op het feit dat je weer nieuwe skills hebt geleerd en gegroeid bent als ondernemer. Dit zorgt weer voor nieuwe pagina’s in huidige je hoofdstuk! #NextChapterHereYouCome!

gold star bullet 30x30Stap 4: Maak een verbeterplan en neem actie

Stel jezelf de vraag op welke gebieden je jezelf kunt of zelfs moet verbeteren. Wat weet je niet of waar ben je bang voor? Maak vervolgens een plan hoe je dit aan gaat pakken. Dit kan zijn door een (online) training te volgen, een mindset boek te lezen, een marketing professional of business mentor in te huren, bepaalde zaken wellicht uit te besteden of door … tadaaaaa … het gewoon te gaan doen! Want gebrek aan actie is hetgeen ondernemers nog het meeste in de weg zit! Een mooi gezegde die aan mijn monitor hangt: “Action Cures Fear” en hoe waar is dit! Elke keer als je bang bent om de volgende stap te zetten omdat je er nog geen ‘expert’ in bent, denk je terug aan iets wat je een jaar of een paar jaar geleden nog niet kon of durfde en nu doet zonder moeite of erover na te hoeven denken. Trek hier lering uit want – zoals ik altijd zeg – alles is ‘figureoutable’ en ja dit woord bestaat echt in de Engelse Urban Dictionary 😉 .

gold star bullet 30x30Stap 5: Neem tijd voor zelfreflectie

explore dream discoverCreëer een omgeving voor jezelf waarin je ‘ME’ time hebt en kunt reflecteren over waar je mee bezig bent, wat zorgt er voor twijfels, waar ben je jezelf aan het saboteren. Doe dit alles zonder dat je hieraan een waardeoordeel hangt. Denk over dingen na maar geef jezelf – deze keer- geen schop onder de bips omdat je (weer) iets niet durft, kan of hebt gedaan. We zijn vaak het meest kritisch op onszelf dus wees je daarvan bewust en doe dat deze keer dus juist niet. Wat vervolgens helpt is om een intentie te zetten voor je dag, week of maand. Wat ga je deze week doen, durven of leren om te zorgen voor groei voor jezelf als persoon of voor jouw bedrijf. Tip: ik heb dit jaar voor het eerst geluisterd naar een aantal business visualisaties en ook al ben ik niet echt into het hele “woo woo” gebeuren (spiritualiteit zoals een ander het zou noemen), het heeft me geholpen om een aantal doorbraken in mezelf en in mijn bedrijf teweeg te brengen. Ergo ‘Don’t knock it until you try it’.

gold star bullet 30x30Stap 6: Zet oogkleppen op!

Loop je EIGEN race en stop met het kijken naar wat de rest van de wereld doet. Mijn favoriete onderwerpen die ik bespreek met mijn klanten gaan over focus, het maken van plannen en het zetten van doelen. Als er dan weer eens een “Big Shiny Object” #BSO voorbijkomt dan zeg ik tegen ze: “niet stoppen maar keep on driving”. Want wat bespraken we hierboven ook al weer over wat er gebeurt als je even stopt? Juist dán ga je vaak naar anderen kijken en loop je van de rails (lees doelstellingen) af.

De samenvatting is eigenlijk kort maar krachtig: blijf leren, blijf werken aan jezelf en je mindset en keer je af van alles waar je niet bij gebaat bent!

Of dat nu een concurrent is waar je stiekem jaloers op bent, de honderden nieuwsbrieven die je elke keer ongelezen delete en dus tijd en aandacht kosten zonder iets op te leveren #uitschrijvenishetdevies, of dat idee waar je al lang mee rondloopt maar waar je toch eigenlijk echt geen zin in hebt! Gooi het allemaal overboord want bedenk dat immers één van de voordelen van het zijn van ondernemer is dat JIJ de beslissingen neemt!

Mocht je vragen hebben dan kun je deze aan me stellen in de besloten Biz Boosting Babes™ Facebook Group. You Are Invited!

Op jouw succes!

Jakolien Sok

 

 Jakolien Sok | Boosting Your Brand™

 

 

element-gold banner and gold dots divider

 Y o u ‘ r e  ✰  I n v i t e d ! ✰

Voor exclusieve toegang tot onze
Biz Boosting Babes Facebook Group

Biz Boosting Babes is dé Online Business Academy
 
voor Vrouwelijke Ondernemers die hun business,
online marketing en zichzelf een Boost willen geven! 

Biz Boosting Babes™ Facebook Group 
Biz Boosting Babes™ Facebook Group

Biz Boosting Babes™ Facebook Group

  element-gold-sparkle-divider-2048

 

Geef een reactie

Boosting Your Brand | Business Boosting, Online Marketing & Web Design voor de vrouwelijke ondernemer

Burgemeester Pabstlaan 8-41
2131 XE Hoofddorp

06 – 11 907 987